OKRUGLI STO O ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU ,PRIVREDNA KOMORA SRBIJE,25.05.2012.Beograd

Beograd25. 05. 2012
TANJUG

Žensko preduzetnišvo u Srbiji kaska za zemljama EU

Žensko preduzetništvo u Srbiji znatno zaostaje za zemljama Evropske unije, a najveće prepreke razvoju tog vida privređivanja su nedostatak izvora finansiranja, edukacije i umrežavanja, ocenjeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS)
Žensko preduzetništvo u Srbiji nije ispunilo očekivanja u pogledu povećanja zaposlenosti i privrednog rasta, iako u proteklih nekoliko godina ima pozitivnih pomaka, ocenila je za okruglim stolom posvećenom toj temi Mirjana Radović Marković iz Instituta ekonomskih nauka (IEN).Ona je napomenula da su, u pogledu zapošljavanja, najugroženije kategorije žena do 29 godina, zbog rađanja dece i zasnivanja porodice i starije od 55 godina koje su gašenjem državnih firmi prve ostale bez posla.
Radović Marković je dodala da je u 2012. započeta realizacija izvesnih programa podrške zenskom preduzetništvu, što nije dovoljno jer se podsticaji uglavnom odnose za žene do 35 godina starosti.Kao preporuke kreatorima ekonomske politike za unapređenje preduzetništva navela je ukidanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, unapređenje edukacije žena i umrežavanje kao i formiranje nacionalne baze informacija.
Ona je napomenula da Srbija sa skoro milion nezaposlenih traži 500.000 radnika različitih profila, što pokazuje da edukacija nije u funkciji privrede.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/222318/%7Densko%20preduzetniavo%20u%20Srbiji%20kaska%20za%20zemljama%20EU.html?message=ok

Comments

Popular posts from this blog

NEW Books